Dromen en dromensymboliek

Een aantal dagen geleden had ik een paar levendige dromen. Ik besloot de betekenis van de dromen op te zoeken in de Dromen Encyclopedie van George Fink. Dit is wat ik vond:

Droom 1: Zwanger en verloren in een dystopie met mijn stonede broer.
In de droom was ik zwanger. Daar schrok ik van, ik was in mijn leven namelijk helemaal niet in de positie om een kind op te voeden. Ik ben een mentaal zieke persoon, met zo goed als geen inkomen en eigen huis. Ik schrok dus nogal van het vooruitzicht en gruwelde bij het idee dat ik het kind onvermijdelijk en met grote pijn zou moeten uitpersen. Ik wist al haast zeker dat ik daarvan in paniek zou raken en adrenaline zou de baby beschadigen. Ik was dus in zekere zin een gevangenen van mijn eigen lijf en psyche. Toen ik later wakker werd, voelde ik de beklemming van zo’n kind in mijn lijf nog steeds. Alsof je zwanger bent van een alien…
Hoe dan ook, ik bevond me in een stad bij zonsondergang. Even keek ik de straat door, naar de skyline.
Het was een akelige stad, met onbetrouwbare sujetten op straat. Op de brede boulevard waar ik stond ramde een auto met een dronken bestuurder bijna op mij in. Mensen stapte laveloos uit.
Mijn broer was er ook. Hij zag er weer uit zoals vroeger. Zijn haar lang en wild in spikes. Hij keek bedwelmd uit zijn ogen, net zoals toen. Hij vertelde me dat hij een product deur aan deur ging verkopen en dan tussen de verkopen door een jointje zou opsteken.
‘Is dat nu wel zo’n goed idee?’ vroeg ik hem bezorgt.
‘Ja, ja,’ was mijn broer overtuigd, ‘dat ging helemaal goed komen’.
Ik had er geen goed gevoel bij.
We besloten uit eten te gaan, maar het was tot mijn ongemak niet het gebruikelijke burgerrestaurant. In een helverlichte ruimte gevuld met veel te veel mensen stond ik in de rij. Maar eenmaal aan de beurt hing er geen menu. In plaats daar van was er een hoge toonbank, vanwaar af een vrouw mij toeriep wat het menu was. Dit zette mij danig onder druk: Ik zou alles moeten onthouden en zonder rustig nadenken een beslissing moeten maken. De paniek brak mij uit.
‘Dit is wel iets voor jou,’ riep ze halverwege, ‘want er zit een fruitsapje bij’. Ongemakkelijke bestelde ik het menu dat zij voorstelde: Er zaten maar liefst twee burgers bij. Een misplaatste maaltijd.

Droom 2: Niet mee doen
Nu ja, over droom twee kan ik vrij kort zijn: Het speelde zich af in een soort appartementje op het water en had de sfeer van een schoolreisje. Ik keek uit over het rustige water, waar mede reisgenoten in wetsuits op surfplanken peddelden. Ze hadden plezier. Ik wilde ook graag peddelen op een surfplank, maar ik had geen wetsuit en geen surfplank. Somber trok ik mij terug op mijn minuscule logeerkamer, waar ik alvast mijn bed maar opmaakte voor de nacht en onder de dekens kroop.

Hoe dromensymboliek werkt
Mijn eigen aannames over wat mijn onderbewustzijn mij wilde vertellen klopte niet, toen ik de betekenis van de droom opzocht in de encyclopedie. Hoewel de uitkomst van de encyclopedie wel bij mij paste.
Je moet er overigens niet van verwachten dat je dingen te weten komt die je nog niet weet. Het is meer dat je dingen te weten komt die je ergens al wist. Je onderbewuste gedachtes. Tevens is het boek wat ik gebruik bij wijlen erg ouderwets. Dat zie je aan de symbolen en de manier waarop zij uitgedrukt worden in de encyclopedie. Ook staan er stigmatiserende verschillen tussen man en vrouw in, waarin de moderne mens zich niet helemaal kan vinden. Enfin: Hier een opsomming:

Steekwoorden droom 1

Zwangerschap Voor vrouw: Vervulling van een wens, of een gewenst kind. Voor man: geld en bezit, of een vrouw die hem bemint. In het algemeen wijst de zwangerschap op psychische wedergeboorte, die ons in het dagelijks leven geluk brengt.

Angst speelt in droombeelden een belangrijke rol. De Egyptenaren verklaarde het angstgevoel als een klaarblijkelijke ontevredenheid met zichzelf. De moderne psychologie ziet hierin een begane vergissing die men ongedaan zou willen maken.

Baren Symboliseert het aanpakken van nieuwe ideeën, die binnenkort gerealiseerd kunnen worden.

Baby Onbewust verlangen naar geborgenheid. Degene die een baby draagt, moet nog geruime tijd z’n bagage dragen en bereikt z’n gestelde doelen pas na veel inspanningen.

Stad Een symbool voor de moeder, met haar allesomvattende beschermende macht. In nachtmerries interpreteert men dit droombeeld als de angst om de vertrouwde bescherming tegen beproevingen te verliezen. In veel van dergelijke dromen worden de gespannen zenuwen van de dromer weerspiegeld, hetgeen voor de waaktoestand een zenuwinzinking zou kunnen betekenen, wanneer niet tijdig iets tegen deze toestand van bezorgdheid en innerlijke onrust wordt ondernomen.

Avondrood Een teken voor goed weer. Vervulling van wensen, liefdesgeluk, mogelijk ook een financiële verbetering. Bijna altijd betrekking op aangename gebeurtenissen, die plezierig zijn voor het gemoed.

Barrière Ontstaat waar men zijn eigen innerlijke remmingen niet kan overwinnen. Als men over de barrière springt kunnen in de waaktoestand bepaalde complexen worden afgebouwd.

Auto Dit voertuig staat vaak voor het eigen ik, dat beheert moet worden. Degene die er goed mee vooruit komt, zal ook in het werkelijke leven veel voorspoed kennen. Panne wijst op innerlijke remmingen. […] –men overrijd iemand, de remmen werken niet- hangt samen met het voertuig: zij tonen dat ons ik lichtelijk is aangetast, dat wij onze levenstijl zouden moeten veranderen om geen verliezen te lijden.

Chauffeur Bestuurd de wagen van het lot. Luistert hij naar onze instructies, dan zullen we in het werkelijke leven recht op ons doel afgaan. Wanneer de chauffeur weigert hebben we in de waaktoestand te weinig doorzettingsvermogen.

Alcohol Heft innerlijke remmingen op, waardoor wij immorele handelingen uitvoeren in de waaktoestand, ook seksueel. Wijst er op dat de dromer zijn problemen te veel met zijn verstand benaderd en het meer ontspannen moet bekijken. Volledige dronkenschap, betekend aan de realiteit van het leven voorbij gaan; alles zou juist nuchter bekeken moeten worden om iets te bereiken.

Broer In de droom van mannen symboliseert de broer vaak het tweede ik, dat hem attent maakt op psychische problemen of aantasting van het karakter en dat men tot bezinning aanmoedigt. Ook in de dromen van vrouwen is het meestal niet de eigen broer, maar eerder de medemens, die broederlijk onze kant kiest en ons misschien kan helpen om een probleem te boven te komen. De broer is dus eigenlijk meer het symbool van broederlijkheid.

Broers en zusters Mensen die van mening verschillen maar toch met elkaar overweg kunnen. […] Voor de vrouw is de broer de representant van het mannelijke gevoelsleven. […] Wanneer men over of met broers en zusters  praat, dan zou men dit als waarschuwing moeten zien, om zich niet in meningsverschillen te verwikkelen.

Bediening Wanneer men in de droom goed wordt bediend, kan men in het dagelijks leven rekenen op welbevinden en uitdaging.

Chaos Chaotische situaties in de droom leggen psychische remmingen bloot; gevoelens die niet kunnen worden gecategoriseerd.

Restaurant Wanneer we in een droom eten en drinken opgediend krijgen, dan moeten we in de waaktoestand een psychische noodsituatie oplossen. Soms symboliseert een restaurant de genoegens die ons in het werkelijke leven veel tijd en geld kosten. Belangrijk is het soort restaurant.

Vrouw Onbewuste vrouwelijke kant in de psyche, die iets meedeelt over gevoelens, stemmingen en/of capaciteiten mbt. de liefde. Onbekende vrouwen wijzen op onbewuste eigenschappen.

Avondeten Een fraai gedekte tafel kan bij jongere mensen op een karwei wijzen, dat achter de rug is, waarna de vruchten ervan kunnen worden geoogst. Vaak wijst het avondeten er op, dat het schip van het leven binnen afzienbare tijd in rustiger vaarwater terecht komt of dat men zich geen zorgen hoeft te maken over de gebeurtenissen van morgen.

MensenmassaZien van een mensenmassa betekend rijkdom en welstand.

Eten Afhankelijk van wat men in de droom eet: want eten staat voor voedsel voor de geest dat we zouden kunnen mislopen en waarnaar we hartstochtelijk verlangen. Weigert men het te eten, dan duidt dat op een afschuw voor iets in ons leven, dat we te boven zouden moeten komen.

Fruit Wordt vaak seksueel geïnterpreteerd. Ook een teken voor de rijkdom van gedachten, succes en gelukkige wendingen in het dagelijkse leven.

Droom 1
Ergens binnen in mij wacht een psychische wedergeboorte die mij ongetwijfeld gelukkiger zal maken dan ik nu ben. Hoewel ik ontevreden met mijzelf ben en bepaalde dingen wel terug zou willen draaien, heb ik toch afkeer tegen het aanpakken van nieuwe ideeën. Ik verlang naar geborgenheid, maar in plaats daarvan zal ik mijn emotionele bagage nog een tijd met mij mee moeten zeulen. Ik ben er nog niet, maar ben tegelijkertijd bang om er aan te beginnen. Ik wil niet loslaten wat mij vertrouwd is en beschermd, ik zou er volgens mijzelf alleen maar meer van kunnen kwijtraken als ik die uitdaging aan ga. Dit is een totaal vacuüm, van wel willen maar niet durven, en ik wordt er knetter gek van. Het drijft me haast tot waanzin.
Ik moet iets bedenken, want dit kan zo niet door gaan. Als ik vooruit kijk zie ik goede tekenen. Misschien dat er toch een paar van mijn wensen in vervulling kunnen gaan en dat mijn liefdesgeluk en financiële situatie die nu in belabberde staat zijn, verbeteren. Bijna ondenkbaar, want ik heb onderbewust besloten dat geluk niet voor mij is weggelegd. Ondanks mijn innerlijke remmingen, die mij beschermen, kom ik toch bijna met een dronkenman in botsing. Het is niet mij eigen ik, want ik ben niet de bestuurder. De ander botst met mij, zijn/haar ik is aangetast en ook die ander zou zijn levensstijl moeten veranderen. De dronken chauffeur is het lot, dat lijkt wel een gevaar voor mij te zijn. Moet ik meer doorzettingsvermogen tonen? Ik heb het idee dat die ander het niet realistisch inziet, wordt ik gevaar gebracht door die veel te rationele ander?
Broederlijkheid kan mij misschien met mijn problemen helpen. Ik heb iemand nodig die mijn kant kiest tegen het dronken lot, maar moet mij niet verliezen in meningsverschillen want dat heeft geen zin. Toch is ook de broederlijkheid in zekere zin beneveld, met een risico om immorele deals.
Dan is er het chaotische restaurant: Ik moet een psychische noodsituatie oplossen, want genoegens kosten veel tijd en geld. Er is nauwelijks uitdaging in mijn leven en ik voel mij niet goed. Er zijn gevoelens in mij waarvan ik niet weet wat ik er mee moet. Blijkbaar heb ik onbewuste eigenschappen/ gevoelens of capaciteiten in de liefde. Ik heb eigenschappen waar ik mij niet bewust van ben. Dan is er rijkdom en welstand om mij heen, maar blijkbaar brengt mij dat in de verdrukking in de vorm van de rij bij de toonbank. Van rijkdom voor de geest in de vorm van eten is in mijn leven blijkbaar geen ruimte, ik moet het doen met een format dat mij, hoewel aangeraden, niet past. Toch is hier nogmaals het signaal dat het schip van het leven binnen onafzienbare tijd in rustiger vaarwater terecht zal komen. Ik zou me niet zo’n druk moeten maken over de dag van morgen, of de toekomst. De vrouw raad mij fruit aan: Iets seksueels, maar misschien ook wel een rijkdom van gedachten, succes of gelukkige wendingen in het dagelijks leven.

Droom 2
Ik weet dat water een belangrijk teken is in dromen. Het staat voor gevoel. In de droom peddelen anderen probleemloos en licht over het water; iets dat ik ook graag zou doen. Maar ik beschik blijkbaar niet over de juiste benodigdheden om het te kunnen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.