Huizenstress IV: Urgentie

Mijn urgentie is afgewezen, na een vermoeiende dag in het tuincentrum, waar ik met witte knokkels om het stuur geknepen heen reed om mijn vriendin er los te laten, kwam de brief binnen. Natuurlijk belde ik haar meteen op.
‘Ze schieten je echt op alle punten af,’ was haar trieste conclusie.
‘Ja maar wel punten die nog te weerleggen zijn,’ zei ik. ‘Dat over dat de geluidsoverlast van tijdelijke duur is, is natuurlijk helemaal niet waar.’
Dit is trouwens de verklaring voor de afwijzing die ze stuurde:

“Medisch geïndiceerden zijn woningzoekenden die ik verband met medische omstandigheden permanent ernstige hinder, belemmeringen of verslechtering ondervinden in hun woonsituatie. Er kan alleen een beroep worden gedaan op deze omstandigheid indien bij de aanvraag een professionele medische, psychiatrische en/of sociale hulpverleningsinstantie, zo nodig aangevuld met een advies van een deskundige verbonden aan een onafhankelijke instantie die is gespecialiseerd in sociaal-medische advisering. De brief van (mijn coach) geeft aan dat uw voorkeur heeft om een zelfstandige woning te bezitten. De commissie begrijpt uw voorkeur, maar dit is nog geen reden voor urgentie. Het ongedateerde verslag diagnostisch onderzoek van (mijn autisme diagnose) is een rapportage en geen onderbouwing waaruit blijft dat u verhuizen moet. De commissie merkt op dat u op dit moment een passende woning heeft en daardoor geen sprake is van een acuut woonprobleem. Daarnaast is de verbouwing met overlast tijdelijk en niet permanent. Er zijn dan ook geen redenen gevonden om op medische gronden urgentie te verstrekken.”

En daarmee was de kous af. Hoewel ik nog een dag lang geloofde dat ik hier daadwerkelijk iets tegen zou kunnen beginnen, brokkelde dat geloof de dagen er na langzaam af. Ik werd depressiever en lag een dag lang in bed te huilen. Er onder stond trouwens nog een regel die blijkbaar op moest roepen tot een soort gewetenswroeging. Over dat er zo weinig sociale huurwoningen beschikbaar waren.
‘Vertel dat maar aan de rijken van dit land,’ dacht ik verbitterd.

Het punt is, dat ik zo godsgruwelijk veel zaken zou moeten regelen om een geloofwaardig bezwaar samen te stellen, dat ik halverwege die onderneming alweer overspannen zou worden als ik het zou proberen. Ik zou naar dokters moeten die me doorverwezen naar psychiaters, die dan hopelijk geen wachtlijsten hadden en goed genoeg waren om hun hand voor mij in het vuur te steken voor verklaringen. De kans dat dit überhaupt, en binnen zes weken geregeld zou zijn was nihil.

Het resultaat tekende zich overigens alweer af in mijn gewicht. De dagen er op raakte ik een flinke kilo kwijt, waarmee de heugelijke dag was aangebroken dat ik officieel in de gezonde bmi groep voor mijn leeftijd en lengte viel. Gefeliciteerd.

‘Ik heb dan gewoon het gevoel dat ik er niet meer mag zijn in deze wereld,’ huilde ik bij mijn vriendin, ‘dan eet ik niet meer’.
Toen ik het mijn coach vertelde liet zij er op voor staan dat ze mij niet meer kon helpen als dit patroon doorzetten. ‘Dan heb je andere hulp nodig,’ zei ze. ‘Eet je echt niet om die reden?’
‘Nee,’ corrigeerde ik mijzelf. ‘Het zijn gewoon de zenuwen.’

Een paar dagen later ben ik met mijn onnatuurlijke energie naar de tweedehands gegaan en heb een paar nieuwe strakke shirtjes gekocht die ik nu aan kan. Als een heuse fitgirl pareerde ik gister in mijn nieuwe outfitje door de bloedhete stad. Het is lang geleden dat ik me echt sexy heb gevoeld.

Whats up doc?’ begroette ik mijn vriendin onder het eten van een zakje worteltjes toen ik haar opwachtte bij haar fysiotherapie. Grijzend schudde ze haar hoofd.

Advertentie

2 Comments

  1. Pff…wat een gedoe en wát een energie vreet dit. Dat met het eten is wel herkenbaar. Het lijkt heel leuk dat je dan afvalt, maar echt leuk is ’t op die manier natuurlijk niet.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.